gerhard

Cenad – Sarcofagul Sf. Gerard

Cenad – Sarcofagul Sf. GerardCenad, jud. Timiș
Str Principală (DN6)
Coordonate GPS: 46 08 17.41 N 20 35 11.73 E
 
Analele de la Bratislava (Pozsony/Preßburg) menţionează consacrarea Sfântului Gerard ca episcop în 1030, acest an devenind astfel actul de naștere al vechii Dieceze de Cenad. Întemeietor este Sfântul Ştefan, primul rege creştin al Ungariei, care îl va numi pe Gerard, în anul 1030, în demnitatea de episcop al nou întemeiatei dieceze. În timpul vieții lui Gerard, născut la Veneția, este organizat Capitlul Catedralei de Cenad. Primii canonici sunt concomitent şi profesori pentru tinerii care studiau în nou înfiinţata şcoală teologică, prima de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Cenadul cunoaşte în această epocă, existenţa unei reşedinţe episcopale, a unui Capitlu Catedral, a unei Şcoli Teologice, precum şi a două mănăstiri supuse Sfântului Gerard. Sfântul Gerard, va înfiinţa în teritoriul dintre Mureş, Tisa, Dunăre şi Carpaţi mai multe parohii, ridicând biserici şi botezând numeroşi păgâni.
Sfântul Gerard a scris mai multe opere teologice, dintre care s-a păstrat o singură lucrare, purtând titlul „Deliberatio Gerardi Morisenae Aecclesiae Episcopi Hymnum Trium Puerorum ad Isingrimum Liberalem”. Aceasta este adăpostită la Biblioteca Naţională din München, fiind tradusă parțial în limba română, sub titlul „Armonia lumii” (apărută în 1984). 
Sfârșitul episcopului Gerard din Cenad va fi tragic. Aflat la Budapesta, în 24 septembrie 1046, după ce a celebrat împreună cu ceilalţi episcopi Sfânta Liturghie şi au pornit cu toţii la drum, Gerard este prins de rebeli şi aruncat de pe colina ce azi îi poartă numele: Gellért-hegy (Muntele Sfântului Gerard) din capitala maghiară. Trupul lui Gerard a fost mutat în anul 1053 la Cenad, în vechea sa Catedrală, și aşezat într-un sarcofag simplu de piatră, păstrat și azi şi venerat ca o importantă relicvă. În anul 1083, Gerard este sanctificat, iar trupul său mutat la Buda, pe Gellért-hegy. O parte din rămăşiţele pământeşti sunt păstrate în biserica Sf. Donat din Veneţia-Murano, locul natal al lui Gerard. La Domul din Timişoara, Piaţa Unirii, se află o vertebră din corpul Sf. Gerhard, aşezată la altarul din partea dreaptă a catedralei.
Din anul 2000, sarcofagul slujește ca altar în cadrul Bisericii romano-catolice din comună.

Cenad – Monumentul Sf. Gerard

Cenad – Monumentul Sf. GerardCenad, jud. Timiș
Str. Principală (DN6), în fața Bisericii romano-catolice
Coordonate GPS: 46 08 17.40 N 20 35 11.72 E
 
Prin structura și dimensiunile sale, este cel mai impunător monument din Cenad. Statuia îl reprezintă pe Sf. Gerhard, în mărime naturală, cu privirea spre orizont, cu mâna dreaptă la inimă și cu stânga ținând toiagul episcopal. Alături, un copil cu aripi de înger. Soclul, înalt de 3,5-4 m, are pe fața principală o placă de marmură roz, pe care scrie:
HONORI S. GERHARDI EPISC. ET. MART.HOC. MONVMENTVM SVB. GLORIOSO AVGVSTI FRANCISCI PRIMI AVSTRIAE. IMPERATORIS ET. APOSTOLICI. HVNGARIAE. REGIS REGIMINE. EVICTAE. SOLI. PROPRIETATIS. PERENNI. DOCVMENTO FVTVRVM. COMES ALEXANDER NAKO. DE NAGY. SZENT. NIKLOS.
GENTILITIIS. QVOQVE. IVRI- BVS. PROVIDE PROSPECTUM. HA- BERI. CVPIENS EXSVREGERE IVSSIT.
Iată, în traducerea în limba română, a lui Dan Negrescu:
SPRE CINSTIREA SFÂNTULUI GERHARD, EPISCOP ŞI MARTIR, A PORUNCIT CONTELE ALEXANDRU NÁKÓ DE SÂNNICOLAU MARE SĂ FIE ÎNĂLŢAT ACEST MONUMENT, DORIND SĂ FIE SOCOTIT SPRE CERCETARE PE VIITOR CU MARE BĂGARE DE SEAMĂ, DUPĂ OBICEIUL NEAMURILOR, CA O STATORNICĂ DOVADĂ A ÎNFRÂNTEI ÎNSUŞIRI A ŢĂRÂNEI, PE VREMEA GLORIOASEI CONDUCERI A ÎMPĂRATULUI AUGUST FRANCISC ÎNTÂIUL AL AUSTRIEI ŞI REGE APOSTOLIC AL UNGARIEI.
În 1807, episcopul Kőszeghy László a ridicat un obelisc pe locul unde s-ar fi aflat biserica Sf. Gellért (Gherhard). Însă administratorul moșiei contelui Nákó Sándor l-ar fi dărâmat. Evenimentul s-a petrecut în timpul sau după revoluția din 1948, când Cenadul a fost teatru de lupte între sârbi și maghiari. Cronicile amintesc de un sârb pe nume Ivcovici (vezi pag. 105), administrator (1857) al moșiei lui Nákó Sándor. Pentru a-l îmbuna pe episcop, contele a dispus ca pe locul obeliscului să fie ridicată statuia Sf. Gerhard.

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

Calendarul personalizat pentru 2020

Vizite din 13 martie 2020