carte

Dușan Baiski – „Cenăzeni de ieri și de azi”

Dușan Baiski – „Cenăzeni de ieri și de azi”Inițial, s-ar fi vrut o carte despre personalități(le) cenăzene. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, personalitate este o persoană cu aptitudini și cu însușiri deosebite, cu autoritate și prestigiu, care aduce o contribuție valoroasă în domeniul social-politic, cultural-științific etc. Însă, în cele din urmă, am decis să abordăm situația pragmatic. Mulți dintre cenăzeni s-au realizat în viață în cu totul alte părți decât satul natal. Alții au venit la Cenad în diverse situații. Dar, într-un fel sau altul, au făcut cu toții fală Cenadului și merită cu toții un tratament egal. Dacă acest lucru s-a reușit mai mult sau mai puțin, rămâne la latitudinea cititorilor. Oricum, autorul își asumă partea sa de vină pentru orice persoană care, potrivit opiniei unui cititor sau altuia, nu ar fi meritat cu adevărat să fie amintită în această carte. Însă doar Dumnezeu, dacă într-adevăr există, poate judeca drept. Nicidecum autorul. Și, nu-i așa, doar cine muncește greșește. 

Citește/descarcă>>>

Istoria Episcopiei Romano-Catolice de Cenad

Ioan Hațegan – Istoria Episcopiei Romano-Catolice de CenadCenadul s-a îmbogățit, iată, cu încă o carte dedicate istoriei sale. Autor este prof. dr. Ioan Hațegan, fiu al Cenadului, iar cartea poartă titlul „Episcopia Romano-Catolică de Cenad în Evul Mediu: secolele XI-XVI”, apărută fiind la Editura Banatul și Editura Artpress, Timișoara, 2020.
„Despre episcopia latină/romano-catolică de Cenad s-au scris aproximativ o sută de cărți precum și sute de studii și articole. Unele au tratat la modul general, altele la modul special, fie întreaga istorie, fie părți ale acesteia. Printre cele mai dezbătute au fost anul înființării, viața și activitatea primului episcop Gerardo (Gerhard, Gellert). Și în viitor se vor mai scrie articole, studii, cărți, se vor desfășura sesiuni științifice, pentru că existența acestei episcopii de Cenad a influențat nu numai existența localității ci și a unui spațiu mult mai extins, atât în zona mureșană cât și europeană.

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

 

Calendar Cenăzeanul 2021

Vizite din 13 martie 2020