Recoltă bună de premii la creație plastică pentru cenăzeni

Recoltă bună de premii la creație plastică pentru cenăzeniTrandafir - Suciu AnaAnul 2019 a debutat pentru elevii Școlii Gimnaziale din Cenad cu o serie de participări la concursuri de creație plastică, unele de nivel internațional. Coordonați de prof. Cristina Lihăt, tinerii artiști au imortalizat pe carton, pânză sau hârtie o tematică variată, de la poezia lul Eminescu la basmele lui Creangă, apoi sport, fotografie urbană și altele. 
De asemenea, Școala Gimnazială din Cenad a fost gazda unui astfel de concurs în 28 mai. Intitulat „O călătorie fantastică” și organizat pe două mari secțiuni – creație literară și creație plastică – evenimentul s-a bucurat de participarea a 25 de școli din județ și din țară. Acesta s-a finalizat cu o expoziție și cu premii. Echipa de organizare a fost formată din directorul școlii, prof. Carmen Mixich, prof. Sebastian Cucov, prof. Cristina Lihăt. Laureații de la secția de creație plastică au fost: Dinis Turcu – locul II la grafică, Vasile Martinic – locul II la desen, Ioana Chirilov – locul III la desen, Ielena Miocovici – locul II la pictură.    
Redăm, în continuare, șirul concursurilor de creație plastică, de la care tinerii cenăzeni au obținut premii:

Concursul internațional „Dor de Eminescu”, desfășurat în Atena (Grecia), a fost organizat în 4 ianuarie 2019  de Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia”. Aici, eleva Marissa Naizăr a primit locul II la secțiunea pictură cu lucrarea „Somnoroase păsărele”. 
În 26 ianuarie 2019, la Concursul „Florile lui Luchian”, desfășurat la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” din Bacău, eleva noastră Ana Maria Suciu, din clasa a VIII-a, a fost premiată cu locul I la categoria grafică.
În lunile ianuarie-februarie, Concursul „Iarna prin ochi de copil” s-a desfășurat în comuna Cernești, județul Maramureș, având ca organizator Școala Gimnazială din localitate. Cenadul a participat la secțiunile grafică și pictură prin lucrările a trei copii: Ielena Miocovici, Laura Teleman, Casandra Moroșanu.  Casandra a obținut premiul III la grafică.
Concursul național „Imagini rurale și urbane în contextual actual”, organizat de Școala Gimnazială Dumbrava, județul Timiș și Palatul Copiilor Lugoj, a adus cenăzenilor trei premii: Ana Maria Suciu – locul I la pictură, Mădălina Mateiu – locul II la fotografie, Marissa Naizăr – mențiune la fotografie. Vernisajul expoziției și festivitatea de premiere au avut loc în 24 februarie 2019, la Clubul Copiilor din Lugoj.
Concursul „Ion Creangă, mărțișorul literaturii române” s-a desfășurat în 28 martie 2019 la Șc. Gimn. „Gheorghe Nicolau” din comuna Români, județul Neamț. Școala din Cenad s-a prezentat cu 3 participanți care au obținut și premii: Ielena Miocovici din clasa a V-a A – locul I desen, Dinis Turcu din clasa a VII-a A – locul I la desen, Cosmin Cucu din clasa a VI-a A – locul III.
Concursul internațional interdisciplinar – parte din Cupa „Crisius” ediția XL – s-a desfășurat în perioada 10-11 mai 2019 la Chișineu-Criș. La secțiunea de artă vizuală și plastică, cu tema „Sportul în imaginația copiilor”, eleva Ielena Miocovici, din clasa a V-a, a câștigat locul III.
Ielena MircoviciMarissa Naizar - Somnoroase păsăreleÎn ultimii ani s-au înmulțit și s-au diversitifcat activitățile culturale și cultural-artistice organizate de școli în întreaga țară. Aceste inițiative pe de-o parte răspund solicitărilor din partea Ministerului Educației Naționale și ale inspectoratelor, iar pe de altă parte ele se integrează într-un spectru mai larg, generat de contextul socio-cultural al țării noastre. Legăturile tot mai strânse cu alte țări și alte societăți a declanșat o emulație în rândul tinerilor români și i-a făcut să își dorească să se afirme printr-o imagine proprie de creatori de cultură românească, autohtonă. Făcând conexiune cu creșterea numărului de participări la alte concursuri și olimpiade, ne putem gândi la o revenire a țării nostre în zona de top a performanțelor în educație. „Se întorc vremurile bune !” – ar zice bătrânii –însă ne putem gândi că, de fapt, vin alte vremuri, animate de alți oameni, îmbrăcați în alte straie. O generație ne-a scos din „blocul socialist” și ne-a integrat în „Europa”. Generația următoare trebuie să se afirme în „Europa” și o va face pornind de la elementele de bază ale identității noastre: „mărțișorul”, „florile” lui Luchian, „amintirile” lui Creangă, „dorul” lui Eminescu. 
 
Text: prof. drd. Iancu Constantin Berceanu
Foto: prof. Cristina Lihăt 
 

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

Calendarul personalizat pentru 2020

Calendar Cenăzeanul 2021

Vizite din 13 martie 2020