Site-ul oficial al comunei Cenad

Obiective turistice

Cenad - Biserica romano-catolică

 

Cenad - Biserica romano-catolicăCenad, jud. Timiș
Coordonate GPS: N 46 08.306 E 20 35.206
 
Biserica romano-catolică este construita în anul 1870, în stilul arhitectonic neogotic, şi poartă hramul Sfântului Martir Gerhard. Călugăr benedictin italian, primul episcop al Episcopiei de Cenad, a fost ucis în 24 septembrie 1046 la Buda, fiind ulterior cinstit ca sfânt şi mucenic (1083). Sarcofagul lui Gerhard se află în biserica romano-catolică din Cenad. Sfântul Gerhard a înfiinţat la Cenad o şcoală teologică, a înfiinţat parohii, a zidit biserici şi mănăstiri în ţinutul dintre râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.
 
 
 
 
 
 
 

Cenad – Sarcofagul Sf. Gerard

 

Cenad – Sarcofagul Sf. GerardCenad, jud. Timiș
Str Principală (DN6)
Coordonate GPS: 46 08 17.41 N 20 35 11.73 E
 
Analele de la Bratislava (Pozsony/Preßburg) menţionează consacrarea Sfântului Gerard ca episcop în 1030, acest an devenind astfel actul de naștere al vechii Dieceze de Cenad. Întemeietor este Sfântul Ştefan, primul rege creştin al Ungariei, care îl va numi pe Gerard, în anul 1030, în demnitatea de episcop al nou întemeiatei dieceze. În timpul vieții lui Gerard, născut la Veneția, este organizat Capitlul Catedralei de Cenad. Primii canonici sunt concomitent şi profesori pentru tinerii care studiau în nou înfiinţata şcoală teologică, prima de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Cenadul cunoaşte în această epocă, existenţa unei reşedinţe episcopale, a unui Capitlu Catedral, a unei Şcoli Teologice, precum şi a două mănăstiri supuse Sfântului Gerard. Sfântul Gerard, va înfiinţa în teritoriul dintre Mureş, Tisa, Dunăre şi Carpaţi mai multe parohii, ridicând biserici şi botezând numeroşi păgâni.
Sfântul Gerard a scris mai multe opere teologice, dintre care s-a păstrat o singură lucrare, purtând titlul „Deliberatio Gerardi Morisenae Aecclesiae Episcopi Hymnum Trium Puerorum ad Isingrimum Liberalem”. Aceasta este adăpostită la Biblioteca Naţională din München, fiind tradusă parțial în limba română, sub titlul „Armonia lumii” (apărută în 1984). 
Sfârșitul episcopului Gerard din Cenad va fi tragic. Aflat la Budapesta, în 24 septembrie 1046, după ce a celebrat împreună cu ceilalţi episcopi Sfânta Liturghie şi au pornit cu toţii la drum, Gerard este prins de rebeli şi aruncat de pe colina ce azi îi poartă numele: Gellért-hegy (Muntele Sfântului Gerard) din capitala maghiară. Trupul lui Gerard a fost mutat în anul 1053 la Cenad, în vechea sa Catedrală, și aşezat într-un sarcofag simplu de piatră, păstrat și azi şi venerat ca o importantă relicvă. În anul 1083, Gerard este sanctificat, iar trupul său mutat la Buda, pe Gellért-hegy. O parte din rămăşiţele pământeşti sunt păstrate în biserica Sf. Donat din Veneţia-Murano, locul natal al lui Gerard. La Domul din Timişoara, Piaţa Unirii, se află o vertebră din corpul Sf. Gerhard, aşezată la altarul din partea dreaptă a catedralei.
Din anul 2000, sarcofagul slujește ca altar în cadrul Bisericii romano-catolice din comună.

 

Cenad – Monumentul Sf. Gerard

 

Cenad – Monumentul Sf. GerardCenad, jud. Timiș
Str. Principală (DN6), în fața Bisericii romano-catolice
Coordonate GPS: 46 08 17.40 N 20 35 11.72 E
 
Prin structura și dimensiunile sale, este cel mai impunător monument din Cenad. Statuia îl reprezintă pe Sf. Gerhard, în mărime naturală, cu privirea spre orizont, cu mâna dreaptă la inimă și cu stânga ținând toiagul episcopal. Alături, un copil cu aripi de înger. Soclul, înalt de 3,5-4 m, are pe fața principală o placă de marmură roz, pe care scrie:
HONORI S. GERHARDI EPISC. ET. MART.HOC. MONVMENTVM SVB. GLORIOSO AVGVSTI FRANCISCI PRIMI AVSTRIAE. IMPERATORIS ET. APOSTOLICI. HVNGARIAE. REGIS REGIMINE. EVICTAE. SOLI. PROPRIETATIS. PERENNI. DOCVMENTO FVTVRVM. COMES ALEXANDER NAKO. DE NAGY. SZENT. NIKLOS.
GENTILITIIS. QVOQVE. IVRI- BVS. PROVIDE PROSPECTUM. HA- BERI. CVPIENS EXSVREGERE IVSSIT.
Iată, în traducerea în limba română, a lui Dan Negrescu:
SPRE CINSTIREA SFÂNTULUI GERHARD, EPISCOP ŞI MARTIR, A PORUNCIT CONTELE ALEXANDRU NÁKÓ DE SÂNNICOLAU MARE SĂ FIE ÎNĂLŢAT ACEST MONUMENT, DORIND SĂ FIE SOCOTIT SPRE CERCETARE PE VIITOR CU MARE BĂGARE DE SEAMĂ, DUPĂ OBICEIUL NEAMURILOR, CA O STATORNICĂ DOVADĂ A ÎNFRÂNTEI ÎNSUŞIRI A ŢĂRÂNEI, PE VREMEA GLORIOASEI CONDUCERI A ÎMPĂRATULUI AUGUST FRANCISC ÎNTÂIUL AL AUSTRIEI ŞI REGE APOSTOLIC AL UNGARIEI.
În 1807, episcopul Kőszeghy László a ridicat un obelisc pe locul unde s-ar fi aflat biserica Sf. Gellért (Gherhard). Însă administratorul moșiei contelui Nákó Sándor l-ar fi dărâmat. Evenimentul s-a petrecut în timpul sau după revoluția din 1948, când Cenadul a fost teatru de lupte între sârbi și maghiari. Cronicile amintesc de un sârb pe nume Ivcovici (vezi pag. 105), administrator (1857) al moșiei lui Nákó Sándor. Pentru a-l îmbuna pe episcop, contele a dispus ca pe locul obeliscului să fie ridicată statuia Sf. Gerhard.

 

Cenad – Muzeul comunal

 

Cenad – Muzeul comunalCenad
Str. Principală nr. 1594
Jud. Timiș
Coordonate GPS: 46 07 55.42 N 20 35 21.53 E
 
Muzeul a fost inaugurat pe 3 decembrie 2005, cu prilejul sărbătoririi Asociației Culturale „Concordia Cenad” din localitate, și este adăpostit într-o clădire datată din 1890. Deţine o colecţie de peste 200 obiecte de etnografie şi istorie locală, provenind din donaţiile localnicilor. Exponatele sunt mărturii de istorie locală din epoca neolitică şi până la instaurarea comunismului. Printre cele mai valoroase obiecte se numără fragmentele arhitectonice de la bisericile medievale construite în secolul al XI-lea.
După finalizarea construcției noului cămin cultural din Cenad, muzeul va fi mutat în cadrul acestuia.
Program de vizitare a muzeului: de lunea până vinerea, între orele 8 şi 12. La cerere, prin tel. 0256-374.501 sau 0256-374.640, poate fi vizitat şi în afara programului. 

 

Cenad – Mănăstirea Morisena

 

Cenad – Mănăstirea MorisenaCoordonate GPS: 46 06 50.86 N 20 35 33.13 E

Acces: DN6 Timişoara–Sânnicolau Mare–Cenad, 75 km N de Timişoara, se află la hotarul comunei Cenad şi se vede de pe şosea.

Hram: „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ – 24 iunie
A fost înfiinţată în anul 2003, pe temeiul faptului că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, cea mai veche atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre. S-a considerat că prezenţa unui locaş monahal în această parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vieţii bisericeşti. La 24 iunie 2005 s-a târnosit biserica prin P.S. Episcop-vicar Lucian Lugojanul. Tot atunci s-au binecuvântat corpul de clădire şi paraclisul de vară, toate construite în plin câmp, pe un teren arabil altădată.

 

Cenad - Rezervaţia Pădure

 

Cenad - Rezervaţia PădureCoordonate GPS: N46 09.176 E20 34.016
 
Rezervaţia naturală Pădurea Cenad este o arie protejată inclusă în Parcul Natural Lunca Mureșului şi se întinde pe o suprafaţă de 310,5 hectare. Aceasta reprezintă o zonă cu lunci inundabile, luciu de apă, pajiști și păduri în lunca stângă a râului Mureș. Aria protejată adăpostește o mare varietate arboricolă, cu elemente predominante de stejar, frasin, salcie sau plop; ierburi și exemplare faunistice specifice zonelor umede.

 

Cenad – Insula Mare

 

Coordonate GPS: 46° 8'42.03"N 20°39'5.48"E
 
Insula Mare Cenad reprezintă una dintre rezervațiile naturale incluse în Parcul Natural Lunca Mureșului, având o suprafață de 3 hectare. Situată pe teritoriul administrativ al comunei Cenad, Insula Mare a fost declarată arie protejată de interes național datorită gradului mare de biodiversitate întâlnit în această zonă. Astfel, rezervația naturală oferă condiții de habitat optime pentru mai multe specii avifaunistice, printre care: stârcul cenușiu, stârcul galben, egreta mare, cufundarul mic, barza albă, barza neagră precum și diferite specii de rațe și gâște sălbatice. Vegetația este specifică zonelor umede, fiind întâlnite diferite specii de salcie și plop. Din punct de vedere geologic și geomorfologic se caracterizează prin prezența depunerilor de aluviuni nisipoase și grinduri de argile lacustre.

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

 

Calendar Cenăzeanul 2021

Vizite din 13 martie 2020