Site-ul oficial al comunei Cenad

Istoria Episcopiei Romano-Catolice de Cenad

Ioan Hațegan – Istoria Episcopiei Romano-Catolice de CenadCenadul s-a îmbogățit, iată, cu încă o carte dedicate istoriei sale. Autor este prof. dr. Ioan Hațegan, fiu al Cenadului, iar cartea poartă titlul „Episcopia Romano-Catolică de Cenad în Evul Mediu: secolele XI-XVI”, apărută fiind la Editura Banatul și Editura Artpress, Timișoara, 2020.
„Despre episcopia latină/romano-catolică de Cenad s-au scris aproximativ o sută de cărți precum și sute de studii și articole. Unele au tratat la modul general, altele la modul special, fie întreaga istorie, fie părți ale acesteia. Printre cele mai dezbătute au fost anul înființării, viața și activitatea primului episcop Gerardo (Gerhard, Gellert). Și în viitor se vor mai scrie articole, studii, cărți, se vor desfășura sesiuni științifice, pentru că existența acestei episcopii de Cenad a influențat nu numai existența localității ci și a unui spațiu mult mai extins, atât în zona mureșană cât și europeană.

Paginile ce urmează sunt rodul unei cercetări de durată asupra istoriei localității Cenad, materializată până acum într-o monografie a așezării și o istorie a cetății Morisena-Cenad.
Cercetarea sistematică a documentelor și a materialelor edite a condus la o bibliografie complexă, aproape exhaustivă.
O mare parte se referă la episcopia romano-catolică de Cenad în evul mediu. Paginile ce urmează nu se doresc o istorie a episcopiei, ci au darul de a aduce informații edite și, posibil, cvasi-inedite, sau puțin cunoscute, despre existența și activitatea episcopiei în perioada secolelor XI-XVI.
Începutul episcopiei de rit latin (viitor romano-catolic) se produce în prima treime a secolului al XI-lea, prin numirea ca episcop a lui Gerardo. Din datele legendei cunoaștem faptele acestuia și răspândirea credinței apusene în Banat.
Secolele următoare duc la creşterea importanţei acestei episcopii până la 1241 atunci când tătarii năvălesc, cuceresc Cenadul şi-l devastează cumplit. Se reface în timp, dar importanța episcopiei începe să scadă.
Atacurile repetate ale turcilor otomani și luptele interne sunt urmate de o nouă distrugere a Cenadului de către trupele țăranilor răsculați sub Gheorghe Doja la 1514, de jaful protestantului Tőrők în 1528 și de incursiunea otomană a lui Bali beg din anul următor.
În anul 1537 la moartea unui episcop, urmașii acestuia se vor intitula de Cenad, dar vor locui în alte locații. Vor fi așa numiții episcopi sufragani de Cenad.
Cu aceasta, prezența nominală a episcopilor romano-catolici de Cenad încetează.”
 
 

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

 

Calendar Cenăzeanul 2021

Vizite din 13 martie 2020