Cenad – Monumentul Sf. Gerard

Cenad – Monumentul Sf. GerardCenad, jud. Timiș
Str. Principală (DN6), în fața Bisericii romano-catolice
Coordonate GPS: 46 08 17.40 N 20 35 11.72 E
 
Prin structura și dimensiunile sale, este cel mai impunător monument din Cenad. Statuia îl reprezintă pe Sf. Gerhard, în mărime naturală, cu privirea spre orizont, cu mâna dreaptă la inimă și cu stânga ținând toiagul episcopal. Alături, un copil cu aripi de înger. Soclul, înalt de 3,5-4 m, are pe fața principală o placă de marmură roz, pe care scrie:
HONORI S. GERHARDI EPISC. ET. MART.HOC. MONVMENTVM SVB. GLORIOSO AVGVSTI FRANCISCI PRIMI AVSTRIAE. IMPERATORIS ET. APOSTOLICI. HVNGARIAE. REGIS REGIMINE. EVICTAE. SOLI. PROPRIETATIS. PERENNI. DOCVMENTO FVTVRVM. COMES ALEXANDER NAKO. DE NAGY. SZENT. NIKLOS.
GENTILITIIS. QVOQVE. IVRI- BVS. PROVIDE PROSPECTUM. HA- BERI. CVPIENS EXSVREGERE IVSSIT.
Iată, în traducerea în limba română, a lui Dan Negrescu:
SPRE CINSTIREA SFÂNTULUI GERHARD, EPISCOP ŞI MARTIR, A PORUNCIT CONTELE ALEXANDRU NÁKÓ DE SÂNNICOLAU MARE SĂ FIE ÎNĂLŢAT ACEST MONUMENT, DORIND SĂ FIE SOCOTIT SPRE CERCETARE PE VIITOR CU MARE BĂGARE DE SEAMĂ, DUPĂ OBICEIUL NEAMURILOR, CA O STATORNICĂ DOVADĂ A ÎNFRÂNTEI ÎNSUŞIRI A ŢĂRÂNEI, PE VREMEA GLORIOASEI CONDUCERI A ÎMPĂRATULUI AUGUST FRANCISC ÎNTÂIUL AL AUSTRIEI ŞI REGE APOSTOLIC AL UNGARIEI.
În 1807, episcopul Kőszeghy László a ridicat un obelisc pe locul unde s-ar fi aflat biserica Sf. Gellért (Gherhard). Însă administratorul moșiei contelui Nákó Sándor l-ar fi dărâmat. Evenimentul s-a petrecut în timpul sau după revoluția din 1948, când Cenadul a fost teatru de lupte între sârbi și maghiari. Cronicile amintesc de un sârb pe nume Ivcovici (vezi pag. 105), administrator (1857) al moșiei lui Nákó Sándor. Pentru a-l îmbuna pe episcop, contele a dispus ca pe locul obeliscului să fie ridicată statuia Sf. Gerhard.

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

Calendarul personalizat pentru 2020

Vizite din 13 martie 2020