Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

„Mlădițe cenăzene” la Festivalul-concurs „Lada cu zestre”

Ediția a XIII-a, la Dudeștii Vechi, 16 martie 2019

Motto: „Prietenia este totul”
Johann Müller,  
instructor de  dansuri șvăbești
 
Festivalul – concurs „Lada cu zestre”, coordonat de Centrul Pentru Cultură și Artă al Județului Timiș, a devenit o tradiție în județul Timiș. Evenimentul, ajuns la a XIII-a ediție, are ca obiective principale:  conservarea, valorificarea și promovarea culturii bă-nățene prin intermediul artelor tradiționale din toate zonele și subzonele județului Timiș. Multiculturalitatea și dialogul intercultural, specifice Banatului, potențează conținutul variat al activităților cuprinse în cadrul acestui festival. Sunt prezente muzica, dansul, arta dramatică, gastronomia populară.
Costumele românești bănățene, asortate prin albul și roșul omniprezente cu luna mărțișorului, sunt expuse alături de costumele sobre ale șvabilor, rochiile înflorate și combinațiile de roșu și verde ale maghiarilor, ornamentele strălucitoare ale bulgarilor, straiele viu colorate ale romilor, ineditul costumelor sârbești etc.
Spectacolului coregrafic și muzical i s-a adăugat o gamă variată de produse culinare. Bucătăresele s-au întrecut în plăcinte, prăjituri cu cremă, gogoși, chifle, cozonaci, sarmale, pe care participanții le-au gustat într-un decor de poveste, ornat cu carpete, ponevi, costume, picturi și, mai ales, o lume de obraji rumeni și mult zâmbet.
În acest an, „Lada cu zestre” a debutat la Dudeștii Vechi, cea mai mare comunitate bulgară din Banat și din România. Au participat ansambluri din vestul judeţului: Jimbolia, Cărpiniş, Sânandrei, Otelec, Comloşu Mare, Valcani, Cenei, Teremia Mare, Cenad, Dudeştii Vechi.
Cenăzenii de la ansamblul „Mlădițe cenăzene”, coordonați de Liliana Berciu, s-au prezentat a patra oară la acest festival-concurs. Structurat pe trei grupe de vârstă, ansamblul cenăzean a participat la această ediție cu „veteranii”. Aceștia au animat scena cu dansuri sârbești din Valea Timocului, stârnind ropote de aplauze. Optimistă, instructoarea de dansuri își pune speranțe în generațiile viitoare, în conservarea tradiției și a dansului popular sârbesc în Banat. În ultimul an, cenăzenii conduși de prof. Oana Erdei și Liliana Berciu au avut reprezentații în fiecare lună. O activitate bogată pentru un ansamblu de amatori. Din activitatea pe care o desfășoară acești tineri nu rezultă neapărat dansatori profesioniști, însă, a subliniat instructoarea lor, rămâne plăcerea de a dansa, dragostea pentru cântecul popular și atașamentul pentru tradiție. 
Debutanți au fost, la această ediție, Școala Gimnazială Teremia Mare și Ansamblul folcloric al Comunei Valcani. Apoi, românii și șvabii jimbolieni au fost reprezentați prin: Anamblul de dansuri maghiare „Délibáb”, Corul „Floris” (dirijor maestrul Iosif Todea) și Formația „Hatzfelder Pipatsche“ (instructor prof. Müller Johann). Profesorul Hansi Müller, un om plin de energie, coordonează, în Timiș, șase ansambluri de dansuri germane. Dumnealui a subliniat cu mândrie faptul că „tradiția șvabilor din Banat o duc mai departe și românii, care sunt încântați și vin în număr mare la programul de instruire, fără să îi oblige nimeni”. Aceasta probează deschiderea interculturală a românilor, în general, și a bănățenilor, în special. În final, profesorul șvab a conchis: „prietenia este totul”.
Comloșu Mare a impresionat audiența cu două formații și un program divers, întins pe durata a două ore. Sufletul acestui ansamblu, din 2015, este preotul Cezar Călin Cojocaru. În spatele acestui program, desigur, stau dăruirea și ambiția copiilor, părinților, dascălilor din comunitate. Comloșenii au oferit o paletă bogată de dansuri, inspirate din diferite zone etnofolclorice ale României, sugerând, astfel, o unire ritualică a tuturor ținuturilor românești. De asemenea, domnul părinte ne-a dezvăluit intenția dumnealui de a extinde și diversifica acest potpuriu coregrafic, prin elemente ale celorlalte etnii conlocuitoare din Comloșu Mare: romii și slovacii. În încheiere, acesta a subliniat că „a dat Dumnezeu să trăim împreună, în pusta Banatului, olteni, moldoveni, romi, maghiari, slovaci și alte naționalități”.
Gazdele au prezentat, la finalul spectacolului, un colaj de hore bulgărești, sub conducerea eternului Pali Velciov. Ansamblul „Palucenka” este structurat pe trei grupe, după categoria de vârstă. Nu în ultimul rând, gospodinele din Dudeștii Vechi, precum și tinerii coordonați de prof. Ella Boboiciov în cadrul Cercului de bucătărie populară, i-au alintat pe oaspeți cu o paletă largă de delicii gastronomice, toate făcute, ca odinoară, din produse autohtone.
Referentul cultural de la Dudeștii Vechi, Pavel Velciov, și-a luat în serios rolul de organizator. La final a declarat: „Reprezentanții din cele zece comune s-au întrecut pe ei înșiși. Fiecare comună, la rândul ei, a căutat în lada cu zestre proprie și a pus în scenă pe cei mai buni dansatori,  muzicanți, recitatori în grai bănățean, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională.”
 
Prof. drd. Iancu C. Berceanu

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014