Site-ul oficial al comunei Cenad

„Dance & Sea”

„Dance & Sea”Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019
 
Când spunem vacanța mare, ne gândim la soare, relaxare, apă, plajă, vizite… Toate acestea am reușit să le realizăm, și poate chiar mai mult, într-un cadru bine organizat. 
Ca în fiecare an, Primăria și Consiliul Local Cenad, cei care susțin și încurajează tineretul din localitate să se implice în activitățile puse la dispoziție, au ajutat echipa de dansuri Mlădițe Cenăzene să participe la Festivalul Internațional de Folclor din Didim, Turcia. 

O excursie îndrăzneață, încărcată cu emoție, dar și bucurie în același timp, o ieșire care s-a dovedit a fi una de bun augur, unde am reușit să ne cunoaștem mai bine, să învățăm să ne acceptăm așa cum suntem, să ne susținem și să ne încurajăm, să fim mai toleranți și să exlorăm o lume nouă.

Cu bocceluța pregătită, în seara de 26 august a.c., am pornit la drum. Rânduri și rânduri de clătite cu gem proaspăt de casă, cornulețe pufoase, checuri aromate, toate au reprezentat un festin regal pentru echipă. Fiecare a îmbiat pe fiecare, mese întinse la fiecare oprire, nemaiținând seama că ne aflăm într-o parcare sau doar la margine de drum.
Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019Prima oprire a fost la Istanbul. Un oraș extrem de frumos, curat și cu multe mistere, un oraș în care fiecare dintre noi își dorește să mai meargă. S-au vizitat Moscheea Albastră, Palatul Topkapî, unde am admirat cu emoție și suspin sabia marelui și neînfricatului  nostru domnitor, Ștefan cel Mare, ne-am plimbat cu vaporul pe Marea Marmara. Cele două nopți au fost prea puține pentru cât de bine ne-am simțit și cât de multe ne-am dorit să mai vizităm.
Următoarea oprire a fost la malul Marii Egee, în orașul Didim. După cazare și cină, am plecat, în grup organizat, în recunoaștere. Orașul s-a dovetit a fi unul extrem de prietenos și ușor de străbătut fiind foarte luminat, aerisit, cu foarte multe magazine, plajă întinsă cu apă limpede și caldă, deloc adâncă, lucru care ne-a făcut să ne simțim mai în siguranță . 
Programul zilnic a fost unul relaxant, și a respectat, cu sfințenie, cerințele unei excursii reușite: mâncare, plajă, baie, plimbare, distracție, odihnă. La loc de cinste au stat încrederea, respectul și comunicarea,  lucrurile de bază ale unui grup organizat. Trebuie să specific aici că din cele 7 echipe care au mers în Turcia, de la noi din țară, echipa din Cenad a fost cea mai lăudată: și disciplinată, și politicoasă, și responsabilă. Sunt mândră de mlădițele noastre!!!
Plimbarea cu vaporașul, pe Marea Egee, a fost un adevărat răsfăț: distracție, opriri în larg, cu posibilitate de baie, plajă, muzică, prânzul, baia de spumă. Din cele relatate de la copii, a fost o zi perfectă!!!
Ceea ce a făcut ca excursia noastră să nu fie 100% reușită a fost faptul că, din cauza unor probleme organizatorice, spectacolul nu s-a mai putut desfășura conform programului. Bucuria pregătirii precum și etalarea costumului popular la paradă au fost totuși motiv de bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Trebuie să specific aici că o bună parte din echipa mijlocie a echipei noastre a participat pentru prima dată la o astfel de  ieșire. 
La întoarcerea în țară, o ultimă oprire a fost în orașul Edirne, un oraș pe care nu am reușit să-l vizităm, deoarece am ajuns destul de târziu, spre miezul nopții, și mulți au preferat să se adune prin camere pentru a povesti, a asculta muzică.
Amintirile sunt extrem de multe și frumoase, fiecare aducând în sufletul său o bucată din locurile în care a fost. Experiența acestei ieșiri, atât cu întâmplările bune, cât și cele mai puțin bune, sper că ne-a unit mai mult și mai puternic. 
Mulțumim pentru această experiență memorabilă Primăriei și Consiliului Local Cenad, cei care, în fiecare an, ne asigură cel puțin o astfel de ieșire.
 
Text: Oana și Zoran Erdei
Foto: Liliana Berciu
 
Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019 Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019
Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019 Festivalul Internațional de Folclor de la Didim, Turcia, 26 august–5 septembrie 2019

 

Promovează acest site

Share

Calendar „Cenăzeanul” 2019

 

 

Calendar Cenăzeanul 2021

Vizite din 13 martie 2020